Vanhuksille koti on paras paikka – avohoitoon satsaaminen on perusteltua

Pohjois-Satakunnan kunnissa kohdistetaan resursseja ikäihmisten ennaltaehkäisevään kotihoitoon. Se heijastuu myönteisesti erikoissairaanhoidon kustannuksiin.

Marjo Keski-Heikkilä
Vanhuksille koti on paras paikka – avohoitoon satsaaminen on perusteltua

Ruokahuolto pelaa. Merikarvialainen Heimo Ratala saa päivittäin ruokansa kotiin kuljetettuna. Käynnit luovat myös turvallisuudentunnetta yksin asuville.

Marjo Keski-Heikkilä

Ikääntyvän paras paikka on koti. Siellä hän pysyy toimintakykyisenä askareissaan ja siellä hän myös toipuu nopeimmin sairaalareissujen jälkeen. Siellä pitää kuitenkin olla turvallista asua, ja siinä on yhä haasteensa vaikka teknologiaa ja apuvälineitä on valjastettu käyttöön ja tuotekehittely jatkuu.

Avopalvelupäällikkö Sirkku Lehtinen kertoo esimerkiksi PoSan toteuttavan kotihoitoa alueellisena niin, että henkilöstö on aina siellä missä eniten tarvitaan.

–Sähköinen optimointi ja mobiilijärjestelmä parantavat asiakasturvallisuutta, kun tiedot ovat aina saatavilla. Sähköiset turvalaitteet ja turvapuhelin lisälaitteineen turvaavat ikäihmisiä ja lisäksi videoyhteydet on jo suunnitteilla, Lehtinen kiteyttää.

Kunnissa on oltu valppaita, kiitos suunnitelmallisuuden. Hyvinvointisuunnitelmiin sisältyvien ennusteiden mukaan jo vuonna 2025 Siikaisissa, Merikarvialla ja Karviassa joka viides kuntalainen on yli 75-vuotias. Vuoteen 2030 mennessä samaan sarjaan liittyvät Jämijärvi ja Honkajoki. Liitetaulukosta käy ilmi, että eniten asukasta kohti kotihoitoon on sijoittanut Siikainen ja vähiten Jämijärvi.

Vuoden 2016 tietojen valossa Pomarkku maksoi eniten erikoissairaanhoidosta asukasta kohti.

–Jos kotihoitoa saadaan kehitettyä 24-tuntiseksi 7 vuorokautena koko alueella ja resurssointi asiakkaiden tarpeen mukaisesti niin erikoissairaanhoidon kustannusten oletetaan alenevan, Lehtinen toteaa odotuksista.

Almamedia
Monessa kunnassa kotipalvelu painii kasvavien tarpeiden ristiaallokossa. Vielä jää sairaanhoidollisen ja kotiaskareiden väliin monenlaista työtä, joka odottaa tekijäänsä Satasotessa. Myös ikääntyvien turvallinen kotona asuminen vaatii varmistuksia.

Monessa kunnassa kotipalvelu painii kasvavien tarpeiden ristiaallokossa. Vielä jää sairaanhoidollisen ja kotiaskareiden väliin monenlaista työtä, joka odottaa tekijäänsä Satasotessa. Myös ikääntyvien turvallinen kotona asuminen vaatii varmistuksia.

Kotiin tuodut palvelut ovat mahdollistaneet vanhainkotien lakkauttamisia. Tilalle on tullut tehostetun palveluasumisen paikkoja, jotka on tarkoitettu vain 24 tuntia seitsemänä päivänä viikossa hoitoa tarvitseville. Kriteerit ovat tarkkaan määriteltyjä, joten yhä useamman alle 80-vuotiaan oletetaan asuvan kotonaan mahdollisimman pitkään.

Suunnitelmaan sisältyvien ennusteiden mukaan esimerkiksi 3 300 asukkaan Merikarvialla yli 85-vuotiaiden määrä oli vuonna 2008 jo 143 ja vuoden 2020 ennuste on 178. Kotihoidon asiakkaina merikarvialaisia oli vuonna 2008 37 asiakasta ja määrä tuplaantui 4 vuodessa ollen v. 2012 jo 88.

Ilman toimivaa kotipalvelua ja uusia asumismuotoja kuten perhehoitoa laitospaikkojen vapautuminen ei ole mahdollista. Vuoden 2013 tasolle jos oli jämähdetty, kustannukset olisivat karanneet täysin. Esimerkiksi Porin yhteistoiminta-alueella – Pori, Merikarvia, Ulvila – sote-kustannukset olisivat nousseet arviolta lähes 40 miljoonaa euroa. Kotihoitoa lisäämällä 3 prosenttia säästettiin jo parissa vuodessa yli 2 miljoonaa euroa.

Vanhuspalvelusuunnitelmassa (2014 – 2020) Porin yt-alueella kotihoidon tukipalveluina ovat ateria-, turvapuhelin-, asiointi-, kauppa-, päivätoiminta-, kylvetys-, kuljetus- ja pyykkipalvelut. Uusimpina palveluina avohoidossa ovat muistihoitajien ja palveluohjaajien käynnit. Myös vapaaehtoistoimijoiden palvelujen odotetaan yhä lisääntyvän Satasoten mukana.

Kun uudet palvelut ja niiden mukana kotona asuminen lisääntyivät, tehostetun palveluasumisen paikkoja rakennettiin lisää uudiskohteina ja vanhainkoteja saneerattiin ajanmukaisiksi tai lakkautettiin. Näitä ympärivuorokautisen hoidon paikkoja Porin yt-alueella on jo yli 1300, joista lähes 1 000 tehostettuja hoitopaikkoja.

Mitä vuoden 2013 vanhuspalvelulaki sitten on saanut aikaan? Kuntouttava työote on lyönyt itsensä läpi, on tasapainoryhmiä, kotiutustiimit, muistitestit, yhteispalvelupisteet ja teknologiset uudistukset. Ikääntyvän itsemääräämisoikeutta määriteltäessä kyse on paljolti juuri oikeudesta asua kotona. Loputtomiin se ei onnistu, mutta jokainen kuukausikin on yhteiskunnan etu.

Tavoitteet

Terveiden ja toimintakykyisten elinvuosien lisääminen.

Mahdollistaa asuminen kotona niin kauan kuin se ihmisarvoa kunnioittaen on perusteltua.

Mahdollisuudet huolehtia omasta terveydestä ja toimintakyvystä esteettömästi.

Palvelut ja harrastusmahdollisuudet ovat helposti saavutettavia ja niitä on tarjolla kulttuuri-, koulutus- ja vapaa-aikatoimelta.

Lisää vertais- ja varhaista tukea, osallisuuden lisäämistä – myös vapaaehtoistyön kautta.

Trendit

Pohjois-Satakunnan kuntien väkiluku laskee joka vuosi 2016 jälkeen.

Lähes kaikki raskaamman hoidon paikat tullaan tarvitsemaan muistisairaille asiakkaille.

Vuoteen 2020 mennessä tarvitaan vielä ikääntyville uusia asumisratkaisuja.

Lähteet: Porin yt-alueen ja PoSan ikäihmisten hyvinvointisuunnitelmat


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio