Marjo Keski-Heikkilä

Kipuilua on aistittavissa. Kun Merikarvian kunnan kehittämispäällikkö Aki Ruotsala sai vastuulleen myös työllistämisasiat, toimenkuva laajeni oleellisesti. Tuskaa on tosin nähtävissä myös työnhakijoiden ja työnantajien katseessa, kun kohtaamisia on niin kovin vähän. Töitäkin aina välillä on tarjolla. Meriser Oy palkkasi juuri kaksi uutta työntekijää kaksi viikkoa sitten. Hakijoita oli 40.

Työvoiman tarve siellä ja työvoimapula täällä -todellisuutta yritetään vähentää täsmäkoulutuksella ja oppisopimuksilla sekä alakohtaisilla rekrytointitapahtumilla. Porissa sellainen on tiedossa jo tänään 5. lokakuuta puhdistusalan omakseen tunteville.

Tiistaina Herkkupuodissa vuokratyövoimaa välittävä Opteam, TE-keskuksen asiantuntijat ja Prizztechin edustaja Marika Lähde päästivät osaamistaan valloilleen paikalla olleiden käyttöön. Tällaiset tilaisuudet ovat osallistujamääriltään aina arvoitus, mutta nyt 40 työnhakijaa yllätti järjestäjätahot iloisesti.

–En tiedä mitä lopulta odotin, mutta kovin vähän täällä oli työnantajia, pohti eräs osallistuja turhaan herännyttä toiveikkuuttaan.

Moni hakeutui silti rohkeasti hakemaan vinkkejä ansioluettelon laatimiseen. TE-keskuksesta kantautui lisätietoa tulevista rekrytapahtumista.

–Koko ajan höpötetään nuorisotyöttömyydestä, mutta meitä yli 50-vuotiaitakin on paljon. Kuitenkin työikää olisi vielä 15 vuotta, Jouko Sumia murehti ikäluokkansa työttömiä.

–Kaikki työt käy, kiteytti myös kohtalotoveri Ilkka Ostamo.

Marjo Keski-Heikkilä
Työnhakijoiden ja työnantajien kohtaamisten lisäämiseksi on vielä paljon tehtävissä. Merikarvian kunnan kokeilu tuotti tiistaina tulosta, kun paikalle saapui 50 henkilöä, työnantajien edustajia tosin oli selkeä vähemmistö.

Työnhakijoiden ja työnantajien kohtaamisten lisäämiseksi on vielä paljon tehtävissä. Merikarvian kunnan kokeilu tuotti tiistaina tulosta, kun paikalle saapui 50 henkilöä, työnantajien edustajia tosin oli selkeä vähemmistö.

Työnhaku on prosessina muuttunut valtavasti viime vuosina. TE-keskuksen asiantuntijat Taina Kynäsniemi ja Mervi Mannila ovat saaneet työssään todeta, että videoesittelyt alkavat olla keskeinen osa monen alan työnhakua. Esimerkiksi suurten hakijamäärien esikarsinta tapahtuu videoiden perusteella. Näin vältytään myös liialliselta "reissaamiselta" puolin ja toisin.

Entä yleistyykö suosittelijoiden nimeäminen?

–Varsinkin ensimmäistä työpaikkaa hakevalla on hyvä olla suosittelija nimettynä hakemuksessa, Kynäsniemi toteaa mutta muistuttaa että aina suosittelijoista on hyötyä.

Hakemukset ovat yhä useammin sähköisiä, rajattuja lomakkeita, joissa kysytään vain tiettyjä asioita. CV eli ansioluettelo kannattaa kuitenkin aina pitää päivitettynä, että sen voi tarvittaessa liittää hakemukseen. Ansioluettelon värkkäämiseen työnhakijoita perehdytti Minttu Porri Opteamista.

Teknistyminen vaatii myös työnhakijalta yhä enemmän tietotekniikan hallintaa. Pitkiä sepustuksia ja uuvuttavia itsekehuja kukaan työnantaja ei halua lukea, sillä hakijamäärät yhteen pestiin voivat olla satoja. Pitää erottua muista ja olla sinnikäs.

Kehittämispäällikkö Ruotsala muistutti myös kunnan 350 euron palkkatuesta yrittäjille, jotka työllistävät työnhakijan. Viime vuonna kunta maksoi sitä 6 000 euroa.

Marjo Keski-Heikkilä
Metallialan nousut ja laskut kokenut Jouko Sumia tietää ja tuntee työttömänä myös vuokratyövoimaa välittävien firmojen käytännöt.

Metallialan nousut ja laskut kokenut Jouko Sumia tietää ja tuntee työttömänä myös vuokratyövoimaa välittävien firmojen käytännöt.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio